Mojito (lub modżajto, jak kto woli!) to jeden z najpopularniejszych drinków na świecie. Powstaje z białego rumu, soku z limonki, mięty i syropu cukrowego. Ten koktajl miał swoje początki na Kubie w czasach, kiedy mieszkał tam Ernest Hemingway, później spopularyzowały go filmy o Jamesie Bondzie.
Kilka wskazówek do przepisu na mojito
Mojito to drink, który należy „budować” w szklance. Do wysokiego szkła wlej rum, sok z limonki i syrop cukrowy. Następnie dodaj połowę przygotowanej mięty — resztę zachowaj do dekoracji. Wszystkie składniki dokładnie ugnieć muddlerem, a jeśli go nie masz, sprawdzi się też łyżka lub trzonek tłuczka do kotletów (pamiętaj tylko, żeby dokładnie go umyć). Następnie wsyp do szklanki kruszony lub zwykły lód i dopełnij całość wodą gazowaną (lub prosecco, jeśli zależy Ci na dodatkowych procentach i nieco bardziej wytrawnym smaku). Delikatnie zgnieć w dłoniach pozostałe liście mięty i wmieszaj je do drinka. Udekoruj koktajl wierzchołkiem z krzaczka mięty i ćwiartką limonki.
Mojito bezalkoholowe
Nie każdy lubi alkohol, nie każdy też może go pić — np. ze względów zdrowotnych. To wcale nie znaczy, że takie osoby nie mogą cieszyć się wspaniałym smakiem mojito. Jeżeli chcesz przygotować mojito bezalkoholowe, wystarczy zamienić rum na niegazowaną wodę mineralną i postępować dokładnie tak, jak w przypadku klasycznego przepisu. Oczywiście dolewka z prosecco odpada.
Ile barmanów, tyle wersji drinka
To tylko jeden z wielu przepisów na mojito, znajdą się przeciwnicy tej metody, według których mojito należy przygotować z użyciem shakera, wstrząsając wszystkie składniki. Różnica będzie raczej niezauważalna.
Jeśli masz swój własny, niepowtarzalny przepis na mojito, podziel się nim w komentarzu!
Pamiętaj, aby zawsze spożywać alkohol z umiarem.