Chcesz się dowiedzieć, jak zrobić syrop cukrowy? Nic dziwnego, to absolutna podstawa, jeśli chcesz przygotowywać wspaniałe drinki w domowym zaciszu. Znajdziesz go w niemal każdym drinku, a już na pewno w tych koktajlach, które zawierają sok z cytryny lub limonki. To nie tylko podstawa w arsenale dodatków każdego barmana, ale też niesamowicie przydatny składnik w kuchni! Można nim chociażby posłodzić mrożoną kawę lub herbatę! Oczywiście możesz kupić gotowy syrop cukrowy w sklepie, ale w domu przygotujesz go o wiele taniej! Czytaj dalej i dowiedz się, jak zrobić syrop cukrowy. Dobra wiadomość jest taka, że przepis jest bajecznie prosty.
PRZEPIS NA SYROP CUKROWY (0,5 LITRA W PROPORCJACH 1:1)
SKŁADNIKI:
300 ml wody
300 g cukru
Objętość i wagę składników musisz dobrać w zależności od tego, ile chcesz przygotować syropu cukrowego. Poniżej znajdziesz przydatną tabelkę opisującą stosunek ilości cukru do wody dla syropu cukrowego 1:1.
Syrop cukrowy: proporcje
Objętość syropu | Woda | Cukier |
100 ml | 60 ml | 60 g |
200 ml | 130 ml | 130 g |
300 ml | 190 ml | 190 g |
400 ml | 250 ml | 250 g |
500 ml | 300 ml | 300 g |
1 litr | 630 ml | 630 g |
JAK ZROBIĆ SYROP CUKROWY — PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej cukier i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Na tym etapie możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, dzięki temu syrop cukrowy dłużej zachowa świeżość. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić, wszak to dodatek mający osłodzić koktajl! Po ostudzeniu przelej syrop do zakręcanej butelki i przechowuj go w lodówce — i Twój syrop cukrowy do drinków jest gotowy.
JAK DŁUGO PRZECHOWYWAĆ SYROP CUKROWY?
Szczelnie zamknięty syrop cukrowy przechowywany w lodówce wytrzyma nawet do 3 tygodni. Przed użyciem sprawdź, czy na jego powierzchni nie pojawiła się pleśń. Warto również powąchać syrop, aby upewnić się, że nie sfermentował.
Teraz już wiesz jak zrobić syrop cukrowy! Masz pytania? Chcesz podzielić się swoimi doświadczeniami? Daj znać w komentarzu!
Smacznego! A może na zdrowie?