Najlepsze drinki ze spirytusem


13 Jan

Kiedy wybieramy się do baru lub restauracji, nasz wybór często pada na ulubiony koktajl. Rzadko jednak zdarza się, aby w menu widniały drinki ze spirytusem. To dość zaskakujące, bo przecież spirytus jest bardzo mocno zakorzeniony w naszej tradycji, a poza tym cechuje go mocno skondensowana moc — wcale nie trzeba wypić dużo, aby poczuć jego działanie. Mała objętość i wysoka zawartość alkoholu sprawiają, że smak drinka jest bardziej wyrazisty, ponieważ pozostałe składniki nie są zdominowane przez procenty. Poniżej znajdziesz kilka przykładów najlepszych drinków na spirytusie, a jeśli lubisz jazdę bez trzymanki, poznaj tajniki picia spirytusu.

Klasyczny drink ze spirytusem — herbata z prądem

Niektórzy pewnie zaprotestują, bo przecież to żaden koktajl, po prostu herbata z gorzałą, ale śmiem się nie zgodzić — herbata ze spirytusem to drink jak każdy inny. Faktycznie ma mniej składników i jest podawana na ciepło, ale to w żadnym wypadku nie sprawia, że jest w czymś gorsza! Szczególnie upodobali ją sobie górale i trudno im się dziwić, bo górskie mrozy potrafią nieźle dać w kość!

Składniki:

  • Szklanka świeżo zaparzonej herbaty
  • 20 ml spirytusu
  • Cytryna, miód, plaster pomarańczy

Przygotowanie: zaparz swoją ulubioną herbatę, najlepiej sypaną, aby miała nieco bardziej wyrazisty smak. Następnie wlej do niej spirytus i dodaj to, co lubisz — cytrynę, cukier (lub lepiej miód), a nawet plasterek pomarańczy i kilka goździków. Teraz długie zimowe wieczory staną się jeszcze przyjemniejsze.

Herbata ze spirytusem

Jasny Pieron, czyli polski White Russian

Jak mawiał poeta: cudze chwalicie, swego nie znacie. Połączenie alkoholu i śmietanki to nadal dla wielu osób linia nie do przekroczenia, ale efekt naprawdę jest zaskakujący. Przepis na tego drinka ze spirytusem jest niesamowicie prosty, bo w ogóle nie potrzebujesz shakera.

Składniki:

  • 20 ml spirytusu
  • 20 ml likieru kawowego (np. Kahlúa)
  • 30 ml gęstej śmietanki

Przygotowanie: wypełnij lodem niską szklankę typu tumbler i wlej do niej 20 ml spirytusu. Dodaj 20 ml likieru kawowego (np. Kahlúa) i dopełnij szklankę, wlewając 30 ml gęstej śmietanki lub mleka skondensowanego. W przypływie twórczej weny możesz też przyozdobić drinka paseczkiem gorzkiej czekolady.

Polski white russian

Polish Coffee, czyli kawa ze spirytusem — klasyk w rodzimym wydaniu

Jak już wcześniej wspomniano, drink wcale nie musi być zimny, aby mógł z dumą nazywać się koktajlem. Drinki ze spirytusem mają to do siebie, że bardzo dobrze smakują na ciepło, bo moc alkoholu i ciepło napoju potęgują nie tylko doznania smakowe, ale też empiryczne. Jak zrobić kawę ze spirytusem? Bardzo łatwo!

Składniki:

  • Świeżo zaparzona kawa
  • 20 ml spirytusu
  • Mleko, śmietanka i cukier

Przygotowanie: zaparz kawę w kawiarce, żeby nie męczyć się z fusami, po czym dodaj spirytus. I tutaj moglibyśmy zakończyć, ale jeśli chcesz, możesz dodać mleko, śmietankę lub cukier — w zależności od upodobań. Jak wszyscy wiemy, kawa kojarzona jest z tą gorszą połową dnia, ale jeśli wieczorem wybierasz się na imprezę, to Polish Coffee zapewni Ci niespożyte pokłady energii i właściwy nastrój.

Kawa ze spirytusem

Miodowe Lata — drink ze spirytusem i miodem

Przeciętny Polak spożywa około 700 ml miodu rocznie. W porównaniu z innymi państwami to całkiem sporo. Nie dziwi więc połączenie spirytusu z miodem, bo te dwa smaki całkiem dobrze się uzupełniają i są raczej miłe dla polskich podniebień. Do tego przepisu będziesz potrzebować shakera — dzięki niemu wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Jak przyrządzić tego niesamowitego drinka ze spirytusem?

Składniki:

  • 25 ml soku z cytryny
  • 25 ml syropu miodowego
  • 25 ml spirytusu
  • Odrobina świeżego imbiru

Przygotowanie: do shakera wlej sok z cytryny i syropu miodowy. Nie możesz użyć miodu w czystej postaci, ponieważ pod wpływem zimna stężeje i nie będzie chciał się połączyć z pozostałymi składnikami. Wymieszaj miód z przestudzoną, przegotowaną wodą w proporcjach 1:1 i przelej do szklanej buteleczki (najlepiej przechowywać go w lodówce). Następnie dodaj spirytus i wkrój do środka kilka plasterków imbiru, który dodatkowo wzbogaci profil smakowy koktajlu. Dodaj kilka kostek lodu i energicznie wstrząsaj, aż na shakerze pojawi się szron. Przelej przez sitko to tumblera wypełnionego lodem i udekoruj plasterkiem cytryny.

Spirytus z miodem

To tylko kilka propozycji, na odkrycie czeka jeszcze wiele drinków — daj upust swojej fantazji i stwórz coś własnego. Udało Ci się przygotować któryś ze wspomnianych wyżej drinków ze spirytusem? Daj znać w komentarzu i podziel się swoimi wrażeniami!


Pamiętaj, aby zawsze spożywać alkohol z umiarem.

Komentarze
* Ten email nie zostanie opublikowany na stronie.