Kiedy wybieramy się do baru lub restauracji, nasz wybór często pada na ulubiony koktajl. Rzadko jednak zdarza się, aby w menu widniały drinki ze spirytusem. To dość zaskakujące, bo przecież spirytus jest bardzo mocno zakorzeniony w naszej tradycji, a poza tym cechuje go mocno skondensowana moc — wcale nie trzeba wypić dużo, aby poczuć jego działanie. Mała objętość i wysoka zawartość alkoholu sprawiają, że smak drinka jest bardziej wyrazisty, ponieważ pozostałe składniki nie są zdominowane przez procenty. Poniżej znajdziesz kilka przykładów najlepszych drinków na spirytusie, a jeśli lubisz jazdę bez trzymanki, poznaj tajniki picia spirytusu.
Niektórzy pewnie zaprotestują, bo przecież to żaden koktajl, po prostu herbata z gorzałą, ale śmiem się nie zgodzić — herbata ze spirytusem to drink jak każdy inny. Faktycznie ma mniej składników i jest podawana na ciepło, ale to w żadnym wypadku nie sprawia, że jest w czymś gorsza! Szczególnie upodobali ją sobie górale i trudno im się dziwić, bo górskie mrozy potrafią nieźle dać w kość!
Składniki:
Przygotowanie: zaparz swoją ulubioną herbatę, najlepiej sypaną, aby miała nieco bardziej wyrazisty smak. Następnie wlej do niej spirytus i dodaj to, co lubisz — cytrynę, cukier (lub lepiej miód), a nawet plasterek pomarańczy i kilka goździków. Teraz długie zimowe wieczory staną się jeszcze przyjemniejsze.
Jasny Pieron, czyli polski White Russian
Jak mawiał poeta: cudze chwalicie, swego nie znacie. Połączenie alkoholu i śmietanki to nadal dla wielu osób linia nie do przekroczenia, ale efekt naprawdę jest zaskakujący. Przepis na tego drinka ze spirytusem jest niesamowicie prosty, bo w ogóle nie potrzebujesz shakera.
Składniki:
Przygotowanie: wypełnij lodem niską szklankę typu tumbler i wlej do niej 20 ml spirytusu. Dodaj 20 ml likieru kawowego (np. Kahlúa) i dopełnij szklankę, wlewając 30 ml gęstej śmietanki lub mleka skondensowanego. W przypływie twórczej weny możesz też przyozdobić drinka paseczkiem gorzkiej czekolady.
Polish Coffee, czyli kawa ze spirytusem — klasyk w rodzimym wydaniu
Jak już wcześniej wspomniano, drink wcale nie musi być zimny, aby mógł z dumą nazywać się koktajlem. Drinki ze spirytusem mają to do siebie, że bardzo dobrze smakują na ciepło, bo moc alkoholu i ciepło napoju potęgują nie tylko doznania smakowe, ale też empiryczne. Jak zrobić kawę ze spirytusem? Bardzo łatwo!
Składniki:
Przygotowanie: zaparz kawę w kawiarce, żeby nie męczyć się z fusami, po czym dodaj spirytus. I tutaj moglibyśmy zakończyć, ale jeśli chcesz, możesz dodać mleko, śmietankę lub cukier — w zależności od upodobań. Jak wszyscy wiemy, kawa kojarzona jest z tą gorszą połową dnia, ale jeśli wieczorem wybierasz się na imprezę, to Polish Coffee zapewni Ci niespożyte pokłady energii i właściwy nastrój.
Przeciętny Polak spożywa około 700 ml miodu rocznie. W porównaniu z innymi państwami to całkiem sporo. Nie dziwi więc połączenie spirytusu z miodem, bo te dwa smaki całkiem dobrze się uzupełniają i są raczej miłe dla polskich podniebień. Do tego przepisu będziesz potrzebować shakera — dzięki niemu wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Jak przyrządzić tego niesamowitego drinka ze spirytusem?
Składniki:
Przygotowanie: do shakera wlej sok z cytryny i syropu miodowy. Nie możesz użyć miodu w czystej postaci, ponieważ pod wpływem zimna stężeje i nie będzie chciał się połączyć z pozostałymi składnikami. Wymieszaj miód z przestudzoną, przegotowaną wodą w proporcjach 1:1 i przelej do szklanej buteleczki (najlepiej przechowywać go w lodówce). Następnie dodaj spirytus i wkrój do środka kilka plasterków imbiru, który dodatkowo wzbogaci profil smakowy koktajlu. Dodaj kilka kostek lodu i energicznie wstrząsaj, aż na shakerze pojawi się szron. Przelej przez sitko to tumblera wypełnionego lodem i udekoruj plasterkiem cytryny.
To tylko kilka propozycji, na odkrycie czeka jeszcze wiele drinków — daj upust swojej fantazji i stwórz coś własnego. Udało Ci się przygotować któryś ze wspomnianych wyżej drinków ze spirytusem? Daj znać w komentarzu i podziel się swoimi wrażeniami!
Pamiętaj, aby zawsze spożywać alkohol z umiarem.